Ligging

Munsterbilzen vind je terug op de landkaart in het Zuidoosten van Belgisch Limburg.

 

Gelegen op de drukke verkeersader N730 (Bilzen – Genk/As) grenst het in het noorden aan Zutendaal en Genk, in het oosten aan Eigenbilzen en Hoelbeek, in het zuiden aan Bilzen en in het westen aan Schoonbeek.

 

Samen met 12 andere gemeenten (Bilzen, Beverst, Eigenbilzen, Hees, Hoelbeek, Grote-Spouwen, Kleine-Spouwen, Martenslinde, Mopertingen, Rijkhoven, Rosmeer, Waltwilder) maakt Munsterbilzen deel uit van de fusiegemeente Groot-Bilzen.
Munsterbilzen ligt aan het uiteinde van de Kempische Hoogvlakte (Kempens Plateau) en het Haspengouwse heuvelland. De overgang tussen zandgrond en leem is in onze gemeente goed te zien aan de zwarte of grijze zandgrond. Deze goed bewerkbare en vruchtbare grond heeft onze gemeente de naam plantendorp van Limburg bezorgd. De kweek van groenten, bloemen en sierstruiken werd de voornaamste ambacht. Onze telers waren en zijn nog steeds een vertrouwd gezicht op alle grote Limburgse markten en ver daarbuiten.
Het is door de veelvuldige kweek van groenten dat men bijgevolg de bijnaam “Kabuiskoppen” heeft gekregen.
De laatste 25 jaar is het industriegebied Genk-Zuid een echte groeipool geworden en een belangrijke werkgever voor onze regio.
Een logisch gevolg is een sterke toename van het aantal inwoners. Dit heeft het uitzicht van onze gemeente sterk veranderd vooral door de nieuwbouw.

Het stratenplan van voor de tweede wereldoorlog laat duidelijk zien dat de kern van onze gemeenschap zich voornamelijk situeerde rond de kerk. In het bijzonder de Panisstraat, Groenkloosterstraat, Dulgaardstraat, Wijngaardstraat, St Antoniusstraat, Perron, Dorpstraat en Waterstraat.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De volgende kaart geeft het huidige stratenplan weer. Een vergelijk met de voorgaande kaart toont de merkbare evolutie die onze gemeente door de jaren heeft ondergaan. Let ook op de verandering van straatnamen. Zoals bijvoorbeeld het eerste gedeelte van de Dulgaardstraat dat de straatnaam Cornelstraat heeft gekregen.